Leiding geven aan zo’n veertig medewerkers verplegend personeel in de ouderenzorg in deze corona tijd, ga er maar aanstaan. Dan is het fijn als je even je hart kan luchten. 

Besmettingsgevaar
“Voorlopig hebben we het op de rit, maar elke dag verloopt anders. Veel collega’s zijn angstig, anderen geven zich vrijwillig op om corona patiënten te gaan verzorgen in een ander team. In het bejaardentehuis van Ineke (niet haar echte naam) is één bewoonster besmet met het Covid-19 virus. Deze ligt op een geïsoleerde kamer op de 2e verdieping. Er zijn collega’s die niet meer op deze etage durven te komen omdat ze bang zijn om zelf de ziekte op te lopen of kwetsbare mensen in hun omgeving te besmetten. Of iemand wordt overgeplaatst wordt besloten door de bedrijfsarts.

Nu alle aandacht uitgaat naar de ziekenhuizen, is Ineke soms wel bang dat ze straks misgrijpen met de beschermende middelen voor haar medewerkers. Besmettingen in het gebouw, dat geeft veel emotie bij personeel, bewoners en natuurlijk familie. Wij willen zo open mogelijk zijn naar het personeel en naar buiten toe. Als iedereen weet wat er speelt er is meer begrip en draagvlak.”

Samen
Het is nieuw voor iedereen. En daardoor is het ook lastig om een centraal beleid af te spreken dat voor alle locaties geldt. Iedereen vindt op dit moment zelf het wiel uit en dat moet snel beter worden.

Van de directie krijgt ze veel steun. Dingen die vroeger niet konden, kunnen nu ineens wel en snel: meer personeel, iets wat kapot is wordt binnen een dag gemaakt.

Ik zorg ervoor dat ik extra aandacht besteed aan mijn teams. Zo laat ik vaker m’n gezicht zien op de 2e en zorgen we er samen voor dat we elke week een leuk moment delen met elkaar, dat kan iets simpels zijn als een zelf gebakken taart, we moeten het samen doen.” 

Of het goed is dat ze me over een paar weken weer belt? Ineke moet nu snel weer naar de volgende vergadering.